31 Mart 2012 Cumartesi

Yurt dışı Aylıkların Bağlanması ve Kesilmesi

Aylıkların Bağlanması ve Kesilmesi

Yurtdışında geçen hizmetlerini 3201 sayılı Kanuna göre borçlanarak tahsis talebinde bulunanlardan ;

a) Yurda kesin dönülmüş olması,

b) Tahakkuk ettirilen borcun tamamının ödenmiş olması,

c) 5510 sayılı Kanunla mülga kanunların yürürlükteki hükümlerine veya sosyal güvenlik kanunlarına  göre aylığa hak kazanılmış olması,

d) Sosyal Güvenlik Kurumuna yazılı başvuruda bulunulması,

koşulları aranır. yurtdışı emeklilik borçlanması

Yurda “kesin dönüş”; aylık tahsis talebinde bulunanların yurtdışındaki çalışmalarının sona ermesini, ikamete dayalı bir  sosyal sigorta yada sosyal yardım ödeneği almamaları olarak tanımlanmış olduğundan aylık talebinde bulunanlardan ; Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde  öngörülen belgelere ek olarak örneği Sosyal Güvenlik Kurumunca hazırlanan “3201 sayılı Kanuna Göre Aylık Talebinde Bulunanlara Mahsus Beyan ve Taahhüt Belgesi” ile çalıştığı işyerinden ayrıldığını, ikamete dayalı bir  sosyal sigorta yada sosyal yardım ödeneğinin sona erdiğini gösterir belge alınır.

Ancak, sosyal güvenlik sözleşmeleri imzalanmış ülkelerin sigorta kurumlarınca düzenlenen hizmet cetvellerinde var ise sigortalıların işsizlik ve hastalık ödenekleri kaydedildiği hususu dikkate alındığında, borçlandıkları sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış ülkelerde geçen sigortalılık süreleri dikkate alınarak aylık bağlanması isteğinde bulunacak olanların sigorta kurumlarınca düzenlenmiş güncel tarihli hizmet cetvellerini vermeleri yeterlidir. Ayrıca, bunlardan işsizlik ve hastalık ödeneği ile ikamet bağlı sosyal yardım almadıklarına dair güncel tarihli belge talep edilmez.

Sosyal Güvenlik Kurumunca aylık taleplerinde beyan ve taahhüt belgelerinin tam olarak doldurulması ve aylık talebinde bulunanların anılan belgenin kendilerince imzalanmış olmaları aranır, daha önce verilmemiş ise nüfus cüzdan fotokopisi, borçlanma bedelinin ödenmesine ilişkin döviz alım belgesi ve banka dekont asılları istenilir, ayrıca sigortalı ve iştirakçilerin bilgilendirilmelerine ilişkin açıklamaların bir örneği sigortalı veya iştirakçilerin kendilerine verilerek, diğer örneği ise imzalanmasından sonra Kurum tarafından dosyasında muhafaza edilir, sigortalı ve iştirakçiler bu konuda bilgilendirilir.

Yurtdışında hizmet akdine bağlı olarak çalışmış olanlar, bağlı bulunduğu sigorta merciinden, yurtdışında kendi nam ve hesabına çalışmış bulunanlar ise iş kolunun bağlı olduğu meslek kuruluşu veya birliğinden yada işyerinin bağlı bulunduğu belediye, vergi dairesi, iş bulma kurumları veya diğer resmi kurumlardan alacakları hizmet belgelerinde, “çalıştığı işyerinden ayrıldığı”, “işsizlik ve hastalık sigorta ödeneklerini almadığı”  ibarelerinin bulunması gerekir.

Aylık talebinde bulunanların, bu talepleri sırasında kendilerini yükümlülük altına alan bağlayıcı nitelikteki Beyan ve Taahhüt Belgesi ve buna bağlı olarak işleme konulan tahsis talep dilekçelerinin kendilerince imzalanmış olmasına dikkat edilir.

Yurtdışında Geçen Sürelerin Borçlandırılması ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmeliğe göre, borçlandıkları süreler dikkate alınarak malullük, yaşlılık ve emekli aylığı  bağlananlar aylık alma şartlarının devam edip etmediği hususu, Sosyal Güvenlik Kurumunca, gerekli görülen zaman ve hallerde araştırılabilir. Söz konusu kimselerden altı aydan daha uzun süre yurtdışında bulunmuş olanlar, yurtdışında çalışıp çalışmadıklarını ve ikamete dayalı bir  sosyal sigorta yada sosyal yardım ödeneği alıp almadıklarını gösterir  belgeleri, örneği Kurumca hazırlanan 3201 sayılı Kanuna Göre Aylık Alanlara Mahsus Yoklama Belgesi ile birlikte söz konusu altı aylık sürenin dolduğu tarihten sonra üç ay içinde Kuruma vermek zorundadırlar.                     

Sosyal Güvenlik Kurumu, ayrıca 3201 sayılı Kanuna göre malullük, yaşlılık ve emekli aylığı bağlananların altı aydan daha uzun süre ile yurt dışında bulunup bulunmadıklarını, Emniyet Genel Müdürlüğü ile yapılacak protokolde belirtilen usul ve esaslar dahilinde her yıl alınacak kayıtlarla tespit eder.    

Yıl içinde aylık bağlananların yoklama işlemleri, takip eden yıldan itibaren başlatılır.           

Yoklama işlemleri sonucunda altı aydan daha uzun süre yurtdışında bulundukları halde, yukarıda belirtilen belgeleri, belirtilen süre içinde Kuruma vermediği tespit edilenlerin aylıkları, bildirim yapılmaksızın söz konusu belgelerin intikaline kadar durdurulur.

           Aylıkları durdurulanların Kuruma ibraz edecekleri belgelerden yada Kurumca yapılacak olan araştırma sonucunda, yurtdışında;

a) Çalışmadıkları, ikamete dayalı bir  sosyal sigorta yada sosyal yardım ödeneği almadıkları tespit edilenlerin aylıkları, durdurulduğu tarihten geçerli olmak üzere ödenir.

b) Çalıştıkları, ikamete dayalı bir  sosyal sigorta yada sosyal yardım ödeneği aldıkları tespit edilenlerin aylıkları, Yönetmeliğin 15 incı maddesinin birinci fıkrasına göre kesilir. Yersiz yapıldığı tespit edilen ödemeler, 5510 sayılı Kanunun 96 ncı maddesi hükümlerine göre geri alınır.        

Yurtdışı hizmetlerini borçlanarak aylık bağlananların, sosyal güvenlik kanunlarına göre aylık alma şartlarının devam edip etmediğinin tespitine ilişkin Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde yer alan  yoklama işlemleri ile ilgili hükümler saklıdır.

3201 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmak suretiyle aylık bağlananlardan tekrar yurt dışında yabancı ülke mevzuatına tabi çalışanlar, ikamete dayalı bir sosyal sigorta yada sosyal yardım ödeneği alanlar ile Türkiye'de sigortalı çalışmaya başlayanların aylıkları, tekrar çalışmaya başladıkları veya ikamete dayalı bir ödenek almaya başladıkları tarihten itibaren kesilir. 5510 sayılı Kanunun ve bu Kanunla mülga kanunların sosyal güvenlik destek primi hakkındaki hükümleri, 3201 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmak suretiyle aylık bağlananlar için uygulanmaz.

Aylıkları kesilenlerden yurtiçinde veya yurtdışında çalışması sona erenlerin veya yurtdışında ikamete dayalı bir sosyal sigorta yada sosyal yardım ödeneği alanlardan bu ödenek ve yardımları sona erenlerin, aylıklarının tekrar ödenmesi için yazılı talepte bulunmaları halinde, talep tarihini takip eden ay başından itibaren aylıkları tekrar ödenmeye başlanır.

Çalışmanın sona ermesi nedeniyle aylıkların yeniden ödenmesi talebinde bulunanların çalışmaları;

a) Yurtiçinde geçmişse, bu çalışmalar da dikkate alınarak aylıklar, ilgili sosyal güvenlik kanunlarındaki hükümlere göre hesaplanarak,

b) Yurtdışında geçmişse, kesildiği tarihteki aylığı, tekrar bağlanan aylığın başlangıç tarihine kadar ilgili sosyal güvenlik kanunlarındaki artış hükümlerine göre yükseltilerek, yeniden bağlanır.

Aylığın kesildiği süre içinde yurtdışında geçen sigortalılık sürelerinin Kanuna göre borçlanılması halinde, bu süreler ve bu sürelere ait prime esas kazançlar, ilgili mevzuat çerçevesinde yeniden aylık bağlanmasında değerlendirilir.

           Borçlanılan yurtdışı sürelerine istinaden hak sahiplerine bağlanan aylıkların kesilmesi ve yeniden bağlanmasında ilgili sosyal güvenlik kanunu hükümleri uygulanır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder